• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Ambulant werk: uitdagend, divers, verrijkend en ontzettend waardevol

De inzet en betrokkenheid van medewerkers van de ambulante teams is groot. Zij ondersteunen ruim 500 cliënten met heel uiteenlopende zorgvragen. Manager zorg- en dienstverlening Renate van den Broek – Bumann, coördinerend begeleider Inge Kerkhof, persoonlijk begeleider Monique van Wanrooij – van Vught en gedragskundige Sadhi Dijkmans vertellen vol enthousiasme over hun werk (in 2024): waar zijn ze trots op, welke uitdagingen zijn er en wat zijn de vooruitzichten.

 

 

 

Trots
Beeldzorg, het project volledig pakket thuis (VPT), de ontwikkelde brochure ambulante begeleiding, de onderlinge samenwerking en financiële gezondheid worden al snel genoemd als gevraagd wordt waar Sadhi, Monique, Inge en Renate trots op zijn wanneer ze terugkijken op 2024. Inge vertelt over het onderlinge contact met collega’s: “We hebben écht aandacht en tijd voor elkaar, niet alleen voor de cliënten. In ons maandelijkse teamoverleg hebben we het met elkaar over wat we nodig hebben en wie we daarvoor nodig hebben, dat werkt heel fijn.” 

 

“Wij zijn ook trots op Sadhi, zij is nu volledig aan ambulant gekoppeld,” vertelt Renate. “Voor collega’s ambulant is nu duidelijk bij welke gedragskundige ze terecht kunnen wanneer ze een vraag hebben. Dit werkt erg prettig.” Sadhi onderschrijft dat deze werkwijze voor alle betrokken goed werkt en voegt toe: “Jullie hebben ook erg goede lijntjes met externe partijen en organisaties zoals met de huisarts, Novadic Kentron, Reinier van Arkel, thuiszorg, Veilig Thuis en de woningbouw. Dat vind ik heel goed van jullie, niet alleen vindbaar voor de mensen binnen Cello maar ook de mensen buiten Cello.”

 

Ook niet onbelangrijk zijn de financiën. Renate licht dit toe: “Door de gezondere financiële situatie is de effectiviteit verbeterd. Dit is ook terug te zien in de cijfers, we hebben veel minder verliesuren.” 

 

Uitdagingen in de praktijk
Natuurlijk waren er in 2024 ook uitdagingen. De productiviteit was een aandachtspunt, mede door de complexiteit van het werken met veel verschillende mensen. “Het is puzzelen,” zegt Monique. “Bij (het inwerken van) nieuwe collega’s merk je hoe wij eraan gewend zijn om het steeds opnieuw samen op te moeten lossen, maar hoe ingewikkeld het eigenlijk is.”

 

Door de zeer uiteenlopende problematiek van cliënten, waaronder verslaving en/of psychiatrische problemen, is veiligheid een steeds vaker terugkerende uitdaging.Het opbouwen van vertrouwen en het omgaan met onveilige situaties, zoals rommelige en onhygiënische woonomstandigheden, vragen een specifieke aanpak en een lange adem.  Inge benadrukt: “Je bent en blijft natuurlijk altijd te gast in iemand anders huis. Het is de kunst om ook je eigen normen en waarden los(ser) te laten. En te kijken wat voor een cliënt acceptabel is. Dat kan anders zijn dan hoe je hier zelf naar kijkt. Het belangrijkste is om naast de cliënt te blijven staan en aan te blijven sluiten. Onze basis van werken ligt dan ook in de presentiebenadering.” 

 

Werkplezier
Wat maakt dat Monique, Renate, Inge en Sadhi blij worden van hun werk? Als antwoord op deze vraag worden de zelfstandigheid, de afwisseling en de uitdagingen die de diverse problematiek met zich meebrengt genoemd. “Het is heel bijzonder als je bij een cliënt komt en deze je uiteindelijk voldoende vertrouwt om zichzelf steeds iets meer te laten zien. Dit heeft tijd nodig, maar als het dan na een aantal weken of maanden lukt, kunnen we erachter komen hoe we kunnen helpen. Sta naast de cliënt, niet erboven,” vertelt Monique. “Dit maakt mijn werk heel mooi.” Inge sluit zich hier helemaal bij aan. “Alles wat we met de cliënt kunnen bereiken, alles wat we samen voor elkaar krijgen. Ik zie mijzelf dit werk nog heel lang doen.”

 

Enkele misverstanden
Er wordt gelachen als de vraag wordt gesteld of er misverstanden bestaan over ambulant werk. “Ik hoor met sollicitaties vaak dat mensen op zoek zijn naar regelmaat. Dit heb je bij ons juist niet, het vraagt juist veel flexibiliteit,” vertelt Renate. Inge vertelt over een ander misverstand: “Mensen denken dat we alleen maar bij cliënt langsgaan om koffie te drinken of te wandelen. Ook dat we heel solistisch werken is een misverstand, we zijn juist echt een team.” “We stemmen heel veel af, met elkaar, maar bijvoorbeeld ook met andere organisaties,” voegt Monique toe. 

 

Het team ervaart soms ook dat binnen Cello verschillende beelden bestaan over wat ambulant wonen of ambulante begeleiding inhoudt. “Soms wordt vergeten dat we een grote groep cliënten ondersteunen en dat ons werk soms ook net wat anders vraagt. Het is fijn wanneer hiervoor begrip is en bij nieuwe initiatieven of oplossingen vanuit een brede blik wordt gekeken. En natuurlijk gaan we hierover ook graag met collega’s in gesprek. Zo ontstaat wederzijds begrip.” 

 

Lessen en vooruitzichten
De belangrijkste lessen die onze collega’s de afgelopen jaren hebben geleerd, zijn het stellen van grenzen, het vragen om hulp en het kritisch kijken naar de eigen rol en verantwoordelijkheden. “Hoe ver ga je? Dit hebben wij onszelf het afgelopen jaar veel afgevraagd, maar hier zijn we al hard mee aan de slag gegaan,” vertelt Sadhi. Het is belangrijk om te bepalen welke expertise nodig is voor de cliënt en wanneer andere partijen (ook) ingeschakeld moeten worden. Inge geeft nog een belangrijke tip: “Luister, loop mee, heb geen oordeel en stel vragen. Als ambulant medewerker leer je echt elke dag.”


Voor de toekomst wordt een verdere toename in de complexiteit en diversiteit van de zorgvragen voorzien. De maatschappij wordt individualistischer, met kleinere netwerken en helaas ook steeds meer mensen die er alleen voor staan. Dit maakt het werk ook uitdagend. Dilemma’s voor de langere termijn zijn het optimaal houden van de bezetting binnen de ambulante teams en het (be)houden van een balans tussen werk en privé. 

 

Wat moet iedereen weten

Wanneer gevraagd wordt wat iedereen zou moeten weten over ambulant werken, klinkt vol enthousiasme: “Ambulant werk is uitdagend, divers, verrijkend, ontzettend waardevol en niet van 9 tot 5. We zijn blij dat we hier onderdeel van mogen uitmaken en blijven ons inzetten voor de best mogelijke zorg aan onze cliënten. Oftewel: wij hebben het allerleukste werk wat er is!”

 

Wil je de andere verhalen over ambulante begeleiding lezen? Klik hier!