• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Behandelmodel Triple-C maakt gewoon leven voor cliënten mogelijk

Uitgaan van menselijke behoeften. Dat is de kern van het behandelmodel Triple-C, waar verschillende teams sinds een paar jaar mee werken. Het doel van Triple-C is dat cliënten een gewoon leven kunnen leiden. Dat ze een zinvolle invulling van hun dag hebben, een fijne woning en begeleiders die hen onvoorwaardelijk steunen. Daardoor nemen spanningen en probleemgedrag af.

 

 

Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een beperking en gedragsproblemen. Dit model helpt om vast te houden aan de menswaardigheid van cliënten, ook als dat niet vanzelfsprekend is. Het bijzondere aan Triple-C is dat niet het probleemgedrag van een cliënt centraal staat, maar zijn menselijke behoeften. Frank Buster, manager zorg- en dienstverlening bij Cello: “Bij probleemgedrag grepen we vaak terug op het medische model. Het probleem moest verdwijnen, dus hielden we de cliënt buiten de groep of maakten zijn kamer prikkelarm. Bij Triple-C kijken we juist naar de behoeften van de cliënt. Waar komt het gedrag vandaan? Wat heeft hij of zij nodig, op emotioneel, fysiek en mentaal gebied? Door tegemoet te komen aan die menselijke behoeften, nemen we spanning weg.”

 

Onvoorwaardelijke begeleiding

Een pijler van Triple-C is het bieden van onvoorwaardelijke begeleiding. “Dat is de Triple-C-driehoek van cliënt, coach en competentie”, zegt Frank. “Cliënt en coach -de begeleider- werken samen aan het opbouwen van competenties. Dat betekent dat ze alle activiteiten rond zelfzorg, wonen, werken en vrije tijd samen uitvoeren. Van kamer opruimen tot boodschappen doen: ze zorgen samen dat het lukt. Zo krijgen cliënten steeds meer vertrouwen in zichzelf en in hun omgeving. Elke cliënt heeft bovendien een vast dagprogramma en een zinvolle dagbesteding. Zo heeft zijn leven inhoud en weet hij precies waar hij aan toe is.” 

 

Mensbeeld van Cello

De visie van Triple-C sluit naadloos aan bij het mensbeeld van Cello. Het past ook bij ons doel om kwaliteit van leven voor elke cliënt te realiseren. Inmiddels hebben dertien teams van EVB+- en LVB+-medewerkers een Triple-C-training gevolgd en dit en volgend jaar starten meer teams met de training. Hieraan nemen medewerkers uit het hele systeem rond de cliënt deel. “Werken volgens Triple-C betekent dat we iedereen bij Cello nodig hebben”, zegt Frank. “Niet alleen begeleiders, maar ook medewerkers van bijvoorbeeld de dagbesteding en de facilitaire dienst. Menswaardigheid zit in álle onderdelen van het leven van cliënten, van de inrichting van hun slaapkamer tot het bieden van een zinvolle dag.”


Elke avond op pad

Gijs Verhagen is persoonlijk begeleider op een woning in Vught. Hij en zijn collega’s werken sinds een jaar volgens het gedachtegoed van Triple-C. “Een belangrijke verandering bij ons is het avondprogramma”, vertelt hij. “Vroeger zaten we vooral thuis voor de televisie. Cliënten hadden alle tijd om op elkaar te letten en op elkaar te reageren. Nu hebben we elke avond een vaste activiteit, van zwemmen tot bingo. We gaan altijd én we gaan met z’n allen. We kijken dus niet of iemand er niet lekker bij zit en misschien beter thuis kan blijven.
Want zoals Frank eens tegen ons zei: ‘wat is het ergste wat kan gebeuren als je hem of haar toch meeneemt?’ Dat was voor mij een eye-opener. Je kunt een cliënt wel op zijn kamer laten zitten, maar ze hebben het soms nu eenmaal moeilijk. Dan kunnen ze het beter moeilijk hebben terwijl we iets leuks doen en ze even uit hun hoofd kunnen komen.”

 

Gewoon leven

De tweede verandering is dat cliënten onderdeel zijn geworden van het huishouden. “Als begeleiders renden we de benen onder ons lijf vandaan om tegelijk de tafel te dekken, te koken en te verzorgen”, zegt Gijs. “Alles om daarna een activiteit met cliënten te kunnen doen. Nu zien we het gewone leven als activiteit. Tafeldekken, wassen, naar de supermarkt: we runnen samen met cliënten het huishouden en we helpen hen om zoveel mogelijk zelf te doen. Als team werken we bovendien op dezelfde manier met onze cliënten. Zo dachten we dat we de ochtendverzorging van één van onze bewoners allemaal hetzelfde deden, maar dat was niet zo. Van de ene begeleider moest hij bijvoorbeeld zelf zijn haar wassen, van de andere niet. Daar werd hij passief van, omdat hij niet wist wat we van hem verwachtten. Die werkwijze hebben we gelijkgetrokken en zijn onzekerheid is daardoor verdwenen.” 

 

Leven verrijkt

Gijs is heel blij met de resultaten van de nieuwe werkwijze. Hij vindt dat het leven van cliënten een stuk leuker leven is geworden. “Natuurlijk gaat het niet vanzelf, want voor onze cliënten is Triple-C ook een grote verandering”, zegt hij. “Soms wordt hun gedrag eerst moeilijker voordat het beter wordt. Het is daarom belangrijk om als team klein te beginnen. Onze doelen waren in het begin veel te ambitieus. Die niet halen voelde als falen, terwijl Triple-C een proces van lange adem is. Vier de kleine successen, want juist die stapjes vooruit zijn belangrijk.”

 

Wil je de video over het LACCS huis bekijken? Klik hier!