• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Bewust worden en reflecteren door Expeditie Eigen Regie

Hoe zorg je ervoor dat eigen regie niet alleen een mooi begrip blijft, maar ook daadwerkelijk onderdeel wordt van je gedachtegang en acties? Bij dagbestedingslocatie DITO spelen ze regelmatig Expeditie Eigen Regie, een spel over eigen regie. Dit spel is als afstudeeropdracht gemaakt door Sophie, een oud-student van Cello. Het helpt om bewust stil te staan bij eigen regie, samen in gesprek te gaan en van elkaar te leren. PB’er Cecile Hirink en CB’er Hella Scheepers vertellen over hun positieve ervaringen met Expeditie Eigen Regie.

 

Van idee tot uitvoering
Sophie, Cecile, Maud (oud-begeleider van de Studentenbende) en collega’s van DITO verdiepten zich in de vraag: wat betekent eigen regie eigenlijk? Wat vinden wij belangrijk? Hoe maken we het concreet? Vanuit deze vragen begonnen ze met brainstormen en experimenteren ze met dagboeken, waarin ze hun eigen ervaringen en gedachten vastlegden. Wat volgde was een heel proces: samen reflecteren, bespreken en steeds verder verfijnen. Dit leidde uiteindelijk tot een spel dat niet alleen informeert, maar vooral activeert.

 

Hoe werkt het spel?
Het spel bestaat uit een speelbord en kaartjes met verschillende categorieën:

  • ‘Kijk door de bril van’. Zet samen met twee collega’s de bril van de cliënt, de bril van de zorgmedewerker of de bril van de verwant op en ga met elkaar in gesprek. Beantwoord de vraag op het kaartje vanuit de door jouw gekozen bril.
  •  ‘In het zonnetje’. Binnen dit thema staan complimenten centraal. Welk compliment wil jij het team als geheel geven? of geef jij cliënten weleens een compliment als zij aangeven wat zij willen? 
  • ‘Groeien en ontwikkelen’. Binnen dit thema staat feedback, groei en ontwikkeling centraal. Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen op het gebied van eigen regie? Durf jij altijd feedback te geven aan een ander? Wat doe jij met de feedback die jij ontvangt?
  • ‘Wikken en wegen’. Binnen dit thema staan verschillende dilemma’s centraal. Vrijheid versus veiligheid? Hoe ga Jij om met een dilemma? Wat heb jij nodig om de juiste afweging te maken? 
  • ‘Eigen regie doen we SAMEN’. Binnen dit thema staan verschillende dilemma’s centraal. Vrijheid versus veiligheid? Hoe ga jij om met een dilemma? Wat heb jij nodig om de juiste afweging te maken? 
  • ‘Spiegeltje spiegeltje’. Binnen dit thema staat reflectie centraal. Wat weet jij van het onderwerp eigen regie? Wat zijn jouw uitdagingen en successen? Wat wil jij nog leren? 

“De vragen en stellingen helpen om na te denken over de eigen keuzes en hoe eigen regie wordt gefaciliteerd tijdens het werk. Dit kan soms confronterend zijn, maar het opent vooral het gesprek. Hoe doe jij het? Hoe doet een collega het? Wat kunnen jullie van elkaar leren?” vertelt Cecile.
Een spelleider begeleidt het spel en zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt. Zo wordt er ook ruimte gegeven aan collega’s die dit spannend vinden.

 

Een vast onderdeel van de teamdynamiek
“Het spel is bij DITO een vast onderdeel geworden van de dag. Er wordt altijd aan het einde van de dagstart één kaartje besproken. Dit maakt het spel laagdrempelig en praktisch toepasbaar,” zegt Hella. Het is niet alleen leuker in teamverband dan individueel, maar zorgt er ook voor dat iedereen meedoet en dat inzichten direct vertaald kunnen worden naar de praktijk.

 

Van bewustwording naar actie
De kracht van het spel zit in de verbinding: het helpt teams om bewust stil te staan bij hun eigen rol en hoe ze omgaan met spanningsvelden tussen cliënten, verwanten en wettelijke vertegenwoordigers. “Hoe ga je ermee om als een cliënt iets écht niet wil, maar de ouders – als wettelijk vertegenwoordigers – het wel mogen beslissen? Het spel helpt om zulke situaties bespreekbaar te maken en met elkaar te zoeken naar oplossingen,” geeft Cecile als voorbeeld.

 

Samen leren, samen groeien
Het spel laat zien dat het gesprek over eigen regie niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met de juiste tools wordt het niet alleen inzichtelijker, maar ook leuker en interactiever. Door samen in gesprek te gaan en ervaringen te delen, groeit het bewustzijn en worden teams sterker. Dit is eigen regie in actie!

 


Meer van dit soort verhalen lezen? Kijk eens bij Nieuws op cello-zorg.nl